Σκοπιανό: Στο «φως» τα απόρρητα πρακτικά των συνομιλιών για το όνομα

2/10/2018 18:03    συγκλονιστικά όσα αποκαλύπτονται
Τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πρόκειται για δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς, και στις 19Μαϊου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Τάσος Τέλογλου, Βασίλης Νέδος και Ξένια Κουναλάκη, μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε ήδη συμφωνηθεί, έμεναν ωστόσο ακανθώδη ζητήματα που αφορούσαν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως στην πρώτη σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

Με βάση τα όσα συζητούσε η ηγεσία των Σκοπίων, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

Μάλιστα από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί “έβλεπαν” ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων, ενώ τον Ιανουάριο «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

Από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί είχαν εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα καθώς, ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι «αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι».

Ο Τσίπρας, ο Παπανδρέου, ο Καμμένος και το Ποτάμι

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση» , λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα “μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς, το “Μακεδονία του Ίλιντεν”… κάηκε σ την πορεία.

Ο Ντιμιτρόφ εκτιμούσε επίσης πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες».

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας πίεζε συνεχώς να βρεθεί λύση άμεσα… «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες».

Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης μοιάζει να επιθυμεί «αξιοπρεπή λύση» το συντομότερο δυνατό, ψάχνοντας τρόπο να “περάσει” αυτή η συμφωνία στον κόσμο. Στα πρακτικά εμφανίζεται να αναφέρει πως «δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να διαλέξουμε ένα δύο σημεία από την πρόταση Νίμιτς στα οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Για εμάς, είναι το όνομα και το εύρος χρήσης».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, το Σάββατο 19 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσιάζει στους πολιτικούς ηγέτες και παράγοντες των Σκοπίων την άποψή του με βάση την πρόταση που περιελάμβανε την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν.

Εδώ ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να λέει ότι «σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα είχαμε συμφωνήσει από τον α’ γύρο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στους επόμενους γύρους στο εύρος χρήσης» και προβλέπει ότι σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς το erga omnes η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία.

Σε ότι αφορά στην πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν ο Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεχόταν μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και υπηκοότητα “Μακεδονική”, λέγοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς αρκούνταν σε μια σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στην ελληνική και τη “δική τους” Μακεδονία.

Μάλιστα όπως εμφανίζεται να λέει στα πρακτικά ο Ντιμιτρόφ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει και στο ζήτημα της χρήσης των αρχικών MK και MKD.

Στην ίδια σύσκεψη ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να υποστηρίζει την erga omnes χρήση του ονόματος υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν το “διαβατήριο” για είσοδο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Κάπου εδώ φαίνεται ότι πέφτει στο τραπέζι και η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας με τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί και πάλι ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα φέρει προβλήματα, καθώς θα έρθει πάλι η ΝΔ στην εξουσία και σε αυτή «κυριαρχεί η σκληρή πτέρυγα γύρω από τον Σαμαρά».



newsbomb

Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτοί είναι οι όροι για την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Αυτοί είναι οι όροι για την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

12:17 20/9/2017

ΥΠΕΝ

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας «ταξιδεύει» στην Ιταλία

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας «ταξιδεύει» στην Ιταλία

11:54 20/9/2017

“World Tourism Expo”

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

11:09 20/9/2017

τμήμα Θεσσαλονίκης

Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

11:05 20/9/2017

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τα 52α Δημήτρια στη… σέντρα του Καυτανζόγλειου

Τα 52α Δημήτρια στη… σέντρα του Καυτανζόγλειου

10:53 20/9/2017

Από το… στάδιο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων

Στο 13,39% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία

Στο 13,39% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία

10:34 20/9/2017

Με βάση τα επίσημα ετήσια στοιχεία του συστήματος "ΑΡΤΕΜΙΣ"

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε το Cassini... πεθαίνοντας

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε το Cassini... πεθαίνοντας

10:26 20/9/2017

NASA

Με το δεξί στο κύπελλο ο Απόλλων Πόντου

Με το δεξί στο κύπελλο ο Απόλλων Πόντου

08:32 20/9/2017

1-0 τον Αιγινιακό

Νέα τεχνολογία αορατότητας αναπτύσσουν έλληνες και αυστριακοί επιστήμονες

Νέα τεχνολογία αορατότητας αναπτύσσουν έλληνες και αυστριακοί επιστήμονες

08:19 20/9/2017

Νέες δυνατότητες στην τέχνη του καμουφλάζ

ΠΑΕ Άρης: «Δωρεάν είσοδος σε παιδιά έως 10 ετών»

ΠΑΕ Άρης: «Δωρεάν είσοδος σε παιδιά έως 10 ετών»

07:42 20/9/2017

Διόρθωσαν οι ''κιτρινόμαυροι'' το λάθος, που αρχικά ήθελαν 20 ευρω και για τους μικρούς φίλους

Κλασικά Έπιπλα