Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Μετά τη μεγάλη επιστροφή: Οι νέες προεκλογικές αφίσες του Παύλου Πολάκη δείχνουν τι έρχεται (Pics)!

Μετά τη μεγάλη επιστροφή: Οι νέες προεκλογικές αφίσες του Παύλου Πολάκη δείχνουν τι έρχεται (Pics)!

21:32 20/3/2023

Η επιστροφή στα ψηφοδέλτια του πρώην υπουργού είναι γεγονός.

Quizy Slang : Θα κάνεις πάνω από 7/10 στο κουίζ με τις 10 λέξεις που μόνο 6% ξέρουν τη σημασία τους;

Quizy Slang : Θα κάνεις πάνω από 7/10 στο κουίζ με τις 10 λέξεις που μόνο 6% ξέρουν τη σημασία τους;

21:18 20/3/2023

Quizy Slang

Με ένα δικτυωτό φόρεμα: Η εμφάνιση της Λάσκαρη στο Φεστιβάλ Καννών που έκανε τους πάντες να παραμιλούν με την Ελληνίδα θεά (Pic)

Με ένα δικτυωτό φόρεμα: Η εμφάνιση της Λάσκαρη στο Φεστιβάλ Καννών που έκανε τους πάντες να παραμιλούν με την Ελληνίδα θεά (Pic)

15:41 20/3/2023

Η λάμψη της σκέπασε όλα τα μεγάλα ονόματα

Πάνω από 8/10 ούτε ο Σέλντον: Θα κάνεις το απόλυτο στο κουίζ του Big Bang Theory για το μεγάλο δώρο;

Πάνω από 8/10 ούτε ο Σέλντον: Θα κάνεις το απόλυτο στο κουίζ του Big Bang Theory για το μεγάλο δώρο;

22:14 19/3/2023

BIG BANG THEORY

Ούτε «Ράδιο Αρβύλα», ούτε Μουτσινάς: Η πραγματική σάτιρα επιστρέφει στην ελληνική tv…

Ούτε «Ράδιο Αρβύλα», ούτε Μουτσινάς: Η πραγματική σάτιρα επιστρέφει στην ελληνική tv…

11:15 19/3/2023

Η επιστροφή που... σπάει κόκκαλα.

«Θα τους γαμ…»: Χαμός στο Μy Style Rocks με ασυγκράτητη παίκτρια! (vid)

«Θα τους γαμ…»: Χαμός στο Μy Style Rocks με ασυγκράτητη παίκτρια! (vid)

11:14 19/3/2023

Η παίκτρια επέστρεψε με άγριες διαθέσεις.

45 ετών, μοιάζει 30: H Mατούλα του «Καφέ της Χαράς» 20 χρόνια μετά άλλαξε ζωή και εικόνα (Pic)

45 ετών, μοιάζει 30: H Mατούλα του «Καφέ της Χαράς» 20 χρόνια μετά άλλαξε ζωή και εικόνα (Pic)

11:09 19/3/2023

Μετά το τέλος της σειράς, τα ίχνη της είχαν χαθεί.

Κάτω από 2 λάθη ούτε ο Καπουτζίδης: Θα κάνεις πάνω από 8/10 στο πιο δύσκολο κουίζ του «Παρά 5»;

Κάτω από 2 λάθη ούτε ο Καπουτζίδης: Θα κάνεις πάνω από 8/10 στο πιο δύσκολο κουίζ του «Παρά 5»;

22:59 18/3/2023

Head to Head

30.000 νεκροί και παράλυτοι: Η νόσος που θέρισε τους Δωδεκανήσιους οφειλόταν σε μια τραγική ανακάλυψη

30.000 νεκροί και παράλυτοι: Η νόσος που θέρισε τους Δωδεκανήσιους οφειλόταν σε μια τραγική ανακάλυψη

21:42 18/3/2023

Το θέαμα των μαυροντυμένων γυναικιών ήταν συγκλονιστικό…

«Δεν το έκανα για τα χρήματα»: Ο Έλληνας που έφτιαξε τα πιο διάσημα σοκολατάκια στον κόσμο για να σκορπίσει λίγη χαρά

«Δεν το έκανα για τα χρήματα»: Ο Έλληνας που έφτιαξε τα πιο διάσημα σοκολατάκια στον κόσμο για να σκορπίσει λίγη χαρά

17:16 18/3/2023

Μοιράζει ακόμα γλύκα στον κόσμο!

Κλασικά Έπιπλα