Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Οικονομικές και πεντανόστιμες: 3 ταβέρνες με χορταστικά πιάτα που μπαίνουν στα must του καλοκαιριού (Pics)

Οικονομικές και πεντανόστιμες: 3 ταβέρνες με χορταστικά πιάτα που μπαίνουν στα must του καλοκαιριού (Pics)

18:41 26/5/2023

Κόντρα στην ακρίβεια

Δεν αναγνωρίζεται με τη νέα της εικόνα: Η Κυριακή Τσανικίδη του Power of Love άλλαξε εικόνα και μοιάζει άλλη (Vid)

Δεν αναγνωρίζεται με τη νέα της εικόνα: Η Κυριακή Τσανικίδη του Power of Love άλλαξε εικόνα και μοιάζει άλλη (Vid)

18:40 26/5/2023

Άλλος άνθρωπος η μελαχρινή του ριάλιτι του ΣΚΑΪ.

Κρατάμε τους νέους μακριά από το κάπνισμα

Κρατάμε τους νέους μακριά από το κάπνισμα

14:08 26/5/2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, την Τετάρτη 31η Μαΐου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:05 26/5/2023

Παρασκευή 26/5, Σάββατο 27/5και Κυριακή 28/5

Με μαγιό, απόλυτα φυσική: Η σπάνια φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τα γυρίσματα της «Μανταλένας» το 1960 (Pic)

Με μαγιό, απόλυτα φυσική: Η σπάνια φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τα γυρίσματα της «Μανταλένας» το 1960 (Pic)

22:56 25/5/2023

Πριν γίνει η απόλυτη σταρ του ελληνικού σινεμά.

Τι φτιάχνει ο άνθρωπος: Το μεγαλύτερο σουβλάκι στην Ελλάδα είναι τόσο νόστιμο όσο το μέγεθός του (Pics)

Τι φτιάχνει ο άνθρωπος: Το μεγαλύτερο σουβλάκι στην Ελλάδα είναι τόσο νόστιμο όσο το μέγεθός του (Pics)

20:54 25/5/2023

Το μεγαλύτερο σουβλάκι της πρωτεύουσας

Νόστιμες και γιγαντιαίες μερίδες: Η ταβέρνα με τα παραγεμισμένα πιάτα χορταίνει και το πιο δυνατό πιρούνι

Νόστιμες και γιγαντιαίες μερίδες: Η ταβέρνα με τα παραγεμισμένα πιάτα χορταίνει και το πιο δυνατό πιρούνι

20:03 24/5/2023

Κλασική, οικονομική και αγαπημένη

«Θρίλερ» με τις πιτζάμες της μικρής Μαντλίν στη λίμνη: Η σοκαριστική φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα (Pic)

«Θρίλερ» με τις πιτζάμες της μικρής Μαντλίν στη λίμνη: Η σοκαριστική φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα (Pic)

20:02 24/5/2023

Γιατί χτενίζεται η περιοχή γύρω και μέσα στη λίμνη.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:24 24/5/2023

Τετάρτη 24/5 και Πέμπτη 25/5

«Σχέσεις με όρια, ασφαλείς σχέσεις»

«Σχέσεις με όρια, ασφαλείς σχέσεις»

13:23 24/5/2023

Μια ομιλία για την αξία των ορίων στις σχέσεις μας με τους άλλους

Κλασικά Έπιπλα