Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Με υπογραφή Κοκλώνη: Συμφωνία- βόμβα για τη Eurovision του χρόνου…

Με υπογραφή Κοκλώνη: Συμφωνία- βόμβα για τη Eurovision του χρόνου…

00:34 17/5/2023

Η Κύπρος έκλεισε ήδη τον εκπρόσωπό της.

Την προκάλεσε, του απάντησε: Η ειρωνική ατάκα Πρετεντέρη στην Τζίμα που την έβγαλε απ’ τα ρούχα της (Vid)

Την προκάλεσε, του απάντησε: Η ειρωνική ατάκα Πρετεντέρη στην Τζίμα που την έβγαλε απ’ τα ρούχα της (Vid)

19:57 16/5/2023

Ένταση on air για ακόμα μία φορά!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Διαμορφώνοντας Επαγγελματικό Προφίλ στο LinkedIn

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Διαμορφώνοντας Επαγγελματικό Προφίλ στο LinkedIn

12:58 16/5/2023

‼️Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό ομαδικό εργαστήριο (workshop) επαγγελματικής πληροφόρησης

Μέρα με τα Χρώματα

Μέρα με τα Χρώματα

12:56 16/5/2023

Με σύνθημα «Έλα παραλία», το πρώτο φεστιβάλ χρωμάτων στην Ελλάδα γιορτάζει τη δέκατη Μέρα με τα Χρώματα στην Πλαζ Αρετσούς με ένα τεράστιο πάρτι.

Μεγάλο, τρυφερό και παραγεμισμένο: Το μαγαζί με το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας κάνει πίτα από άλλον πλανήτη (Pics)

Μεγάλο, τρυφερό και παραγεμισμένο: Το μαγαζί με το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας κάνει πίτα από άλλον πλανήτη (Pics)

21:07 15/5/2023

Ένα μαγαζί που μετράει 22 χρόνια και λατρεύεται από τους απανταχού κρεατοφάγους.

«Ντροπή σου ξεφτιλισμένε»: Άγριος καυγάς εκτός ορίων στο Survivor

«Ντροπή σου ξεφτιλισμένε»: Άγριος καυγάς εκτός ορίων στο Survivor

20:52 15/5/2023

Χαμός την ώρα του αγωνίσματος.

«Άνθισε» το φωτοβολταϊκό δέντρο στη Νέα Παραλία με 500 led

«Άνθισε» το φωτοβολταϊκό δέντρο στη Νέα Παραλία με 500 led

14:08 15/5/2023

Κατασκευασμένο και με ανακυκλωμένες συσκευές θέρμανσης καπνού – Φωτίζεται με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ

KOUZINA 2023: Μια γαστρονομική γιορτή της Χαλκιδικής

KOUZINA 2023: Μια γαστρονομική γιορτή της Χαλκιδικής

14:07 15/5/2023

Η γαστρονομική γιορτή «KOUZINA» ξεκινά τη Δευτέρα (15/05) στη Χαλκιδική.

Γιάννης Βογιατζής: Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής

Γιάννης Βογιατζής: Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής

14:03 15/5/2023

«Εφυγε» σε ηλικία 89 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:39 15/5/2023

Δευτέρα 15/5 και Τρίτη 16/5

Κλασικά Έπιπλα