Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Βασίλης Μπισμπίκης – Κωνσταντίνα Μπεκιάρη: «1,5 χρόνο μετά δεν έχουν πάρει διαζύγιο, οι σχέσεις τους είναι…»

Βασίλης Μπισμπίκης – Κωνσταντίνα Μπεκιάρη: «1,5 χρόνο μετά δεν έχουν πάρει διαζύγιο, οι σχέσεις τους είναι…»

16:36 7/5/2023

O καλός φίλος της πρώην συζύγου του ηθοποιού, Νίκος Αποστολόπουλος, αποκαλύπτει ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις τους πρώην ζευγαριού.

8 χρόνια μετά: Παντρεμένος και αγνώριστος ο «σέξι αγρότης» Στάθης Στιβακτάκης που έγινε viral το 2015 (Pics)

8 χρόνια μετά: Παντρεμένος και αγνώριστος ο «σέξι αγρότης» Στάθης Στιβακτάκης που έγινε viral το 2015 (Pics)

22:54 6/5/2023

Δεν άκουσε τις Σειρήνες της Αθήνας και παρέμεινε πιστός στον τόπο του.

Η αστρολογία τις ξεμπρόστιασε: Tα 3 γυναικεία ζώδια που θεωρούνται οι χειρότερες σύντροφοι

Η αστρολογία τις ξεμπρόστιασε: Tα 3 γυναικεία ζώδια που θεωρούνται οι χειρότερες σύντροφοι

15:16 6/5/2023

Οι τρεις γυναίκες που... παραμονεύουν και κράζουν για κάθε αστοχία και λάθος από το ταίρι τους

Ράνια Τζίμα: Η ερώτηση της στο Debate που προκαλεί πονοκέφαλο…

Ράνια Τζίμα: Η ερώτηση της στο Debate που προκαλεί πονοκέφαλο…

23:19 5/5/2023

Η πιο απρόβλεπτη της βραδιάς.

Αυτή είναι η νέα σύντροφος του SNIK: Παίκτρια του «Love Island» με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου – H πρώτη φωτό (Pics)

Αυτή είναι η νέα σύντροφος του SNIK: Παίκτρια του «Love Island» με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου – H πρώτη φωτό (Pics)

19:41 5/5/2023

Με κάποιον τρόπο η νέα του σύντροφος συνδέεται με την πρώην του.

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 (ΔΕΒΘ) στη ΔΕΘ-HELEXPO

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 (ΔΕΒΘ) στη ΔΕΘ-HELEXPO

13:17 5/5/2023

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:11 5/5/2023

Παρασκευή 05/5, Σάββατο 06/5και Κυριακή 07/5

Εγκαίνια για το πάρκο Αιγυπτιάδη στην Καλαμαριά

Εγκαίνια για το πάρκο Αιγυπτιάδη στην Καλαμαριά

13:09 5/5/2023

Το Πάρκο Αιγυπτιάδη, στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς

Δεν υπήρχε happy end: Αυτό ήταν το αρχικό φινάλε του «Παρά 5» που (ευτυχώς) δεν είδαμε ποτέ

Δεν υπήρχε happy end: Αυτό ήταν το αρχικό φινάλε του «Παρά 5» που (ευτυχώς) δεν είδαμε ποτέ

14:41 4/5/2023

Θα είχαμε δει κάτι τελείως διαφορετικό.

Ζεστό, ζουμερό και μυρωδάτο: Το μαγαζί με το πιο ωραίο κεμπάπ της Αθήνας είναι 100 χρόνια μπροστά απ’ τους άλλους σε γεύση (Pics)

Ζεστό, ζουμερό και μυρωδάτο: Το μαγαζί με το πιο ωραίο κεμπάπ της Αθήνας είναι 100 χρόνια μπροστά απ’ τους άλλους σε γεύση (Pics)

22:02 3/5/2023

Τα πολίτικα κεμπαπάκια που θα λατρέψεις

Κλασικά Έπιπλα